Λίγα λόγια για το νησί

Το μάρμαρο της Θάσου έχει πάρει το όνομα του από το Ελληνικό νησί από το οποίο λατομείτε από τα αρχαία χρόνια. Το νησί της Θάσου βρίσκεται 7 μίλια νότια από την Ελληνική ενδοχώρα στα βόρεια του Αιγαίου Πελάγους και καταλαμβάνει μια περιοχή 369 τετρ.χλμ. (146 τετρ. μίλια).

Στην κλασσική μυθολογία, ο Θάσος ήταν αδερφός της Ευρώπας η οποία είχε απαχθεί από τον Δία κα έγινε η μητέρα του Κρητικού βασιλιά Μίνωα. Του αποδιδεται η ίδρυση της πρώτη αποικίας, γιαυτό και το νησί έχει πάρει το όνομά του.
Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι το νησί αρχικά είχε ως αποίκους του Φόινικες η οποία δούλευαν στα χρυσορυχεία, αλλά τον 17ο αιώνα π.Χ. Έλληνες από την Πάρο αποίκισαν το νησί και ίδρυσαν μια σχολή γλυπτικής.

Από τον 6ο αιώνα π.Χ., το μάρμαρο της Θάσου εξαγόταν στην Σαμοθράκη και σε άλλα νησιά, στις ακτές της Μικράς Ασίας και στην Νότια Ελλάδα όπου χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ναών και άλλων σημαντικών κτιρίων. Από τον 1ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα π.Χ. το εισήγαγαν αρκετά και οι Ρωμαίοι οι οποία είχαν μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον άσπρο μάρμαρο της Θάσου.

Η ιστορία του μάρμαρου γενικά μέσα στο χρόνο....

 
Ευχαριστούμε το ορυχείο Φιλλιπίδης Α.Ε. Θάσου για την υποστίξή τους στην δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.
Δεν υπάρχει μενού στα αριστερά?
Κάντε κλίκ εδώ
Μάθετε περισσότερα για την Θάσο

Copyright ©2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 Go-Thassos.gr All rights reserved.